AKKOORD AEGON

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Op donderdag 10 april bereikten Stichting Belangenbehartiging en Aegon een akkoord over het 'beklemde vermogen' dat bij Aegon terechtkwam door de aankoop van Optas Pensioenen in 2007.

Het akkoord bestaat eruit dat Aegon de havengemeenschap op drie manieren compensatie biedt: 80 miljoen rechtstreeks door een betaling aan de Stichting, een verhoging van circa 6,5% bij de inkoop van een ouderdomspensioen voor havenwerkers, en 20 miljoen in de vorm van een bijdrage aan een nieuw netto-pensioenspaarproduct dat havenwerkers compenseert voor de fiscale maatregelen waarmee de overheid vanaf 2015 de pensioenopbouw beteugelt.

Voorzitter Niek Stam is tevreden met het resultaat: "Bovenop de 500 miljoen euro van Stichting Optas komen we dicht bij de oorspronkelijke waarde van het beklemde vermogen."

Foto-VVLSWBXJHij wijst erop dat het akkoord nog wel voorlopig is. "De Deelnemersraad van Optas Pensioenen moet zich erover uitspreken en we houden nu eerst weer een referendum onder werkgevers en werknemers in de havens. Ook moet de rechter zich nog uitspreken over het 'ontklemmen' van het beklemde vermogen."
Stam en medeonderhandelaars Jasper Hooykaas (ECT) en Johan Tiggelman (EMO) zien de uitkomst van het referendum met vertrouwen tegemoet. "We hebben er ruim zes jaar voor moeten knokken. Lange tijd zag het ernaar uit dat we van Aegon geen cent zouden krijgen. Dan is dit pakket toch een heel mooie uitkomst waarmee we de pensioenen kunnen verbeteren van de circa achtduizend huidige werknemers van havenbedrijven."

Stam, Hooykaas en Tiggelman zeggen dankbaar te zijn voor de support van werkgevers en werknemers in de havens. "We hebben in onze Put the money back-strijd al die jaren schouder aan schouder gestaan. Met elkaar, en met hulp van sympathisanten uit binnen- en buitenland, hebben we Aegon onder druk kunnen zetten. Het is de optelsom van alle activiteiten die Aegon ten slotte tot een oplossing dreef."

Stam zegt daarvoor ook zijn internationale vakbondscollega's te willen bedanken. "Zonder de hulp van de Amerikanen, Britten en Australiërs waren we nooit zover gekomen."